Timosjenko wil "Poetin kogel in de kop schieten"

In Oekraïne zou de voormalige premier Joelija Timosjenko gezegd hebben dat ze de Russische president Vladimir Poetin zou willen omverschieten. Wel blijkt de telefoon van Timosjenko te zijn afgeluisterd.

Op YouTube is een opname opgedoken waarin de stem van Timosjenko -of iets wat daarop lijkt- hevig uitgevallen is naar Rusland. Ze zou daar onder meer zeggen dat ze bereid is om zelf "een kalasjnikov te nemen en Poetin een kogel in zijn hoofd te schieten".

Het telefoongesprek zou plaatsgevonden hebben op 18 maart, de dag dat Poetin de annexatie van de Krim in Oekraïne bij Rusland, heeft ondertekend.

Op Twitter bevestigt Timosjenko in grote lijnen de authenticiteit van de opnames. Ze ontkent wel dat ze gezegd zou hebben dat "er nucleaire wapens zouden moeten worden ingezet tegen de Russische minderheid in Oekraïne". Dat laatste is overigens vrij bizar, want Oekraïne heeft in 1994 zijn reserve aan kernwapens van de oude Sovjet-Unie opgegeven in ruil voor garanties van Rusland voor de soevereiniteit en territoriale integriteit.

Hoe dan ook zegt Timosjenko dat nu blijkt dat ze wordt afgeluisterd door de Russische geheime dienst FSB, de opvolger van de KGB waar Poetin vroeger deel van uitmaakte. Wel zijn de opnames blijkbaar gemonteerd, aldus de gewezen oppositieleidster.

Joelija Timosjenko was een van de kopstukken van de Oranjerevolutie van 2004 en was nadien enkele jaren premier. Na haar verkiezingsnederlaag in 2010 werd ze onder haar pro-Russische opvolger Viktor Janoekovitsj veroordeeld wegens corruptie en zat ze jarenlang in de cel. Na de val van Janoekovitsj werd ze enkele weken geleden vrijgelaten. Timosjenko zou overwegen om kandidaat te zijn bij de verkiezingen van 25 mei.