Trans-Dnjestrië heeft "Oekraïense drone neergehaald"

De afgescheurde pro-Russische enclave Trans-Dnjestrië beweert dat het een onbemand verkenningsvliegtuig uit Oekraïne heeft neergehaald. Het bericht kon niet bevestigd worden, maar ook in het westen van Oekraïne stijgt dus de spanning.

Volgens de regio is de drone eergisteren neergeschoten omdat die het "luchtruim van Trans-Dnjestrië was binnengedrongen". Waarom dat nieuws dan nu bekendgemaakt wordt, is niet duidelijk. Evenmin zijn er beelden van het wrak.

Het nieuws toont wel aan dat de spanningen ook aan de westgrens van Oekraïne groter aan het worden zijn. Trans-Dnestrië is een niet erkende regio die zich in 1990 heeft afgescheurd van de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië. De etnische Russen vormen in dat gebied een meerderheid en voelden zich niet thuis in Moldavië, dat overwegend een vorm van Roemeens spreekt.

Met behulp van 1.500 Russische militairen heeft het gebied langs de rivier Dnjestr zich de facto onafhankelijk verklaard en onlangs herhaalde het een oud verlangen om aan te sluiten bij Rusland. Moskou heeft daar nog niet op gereageerd.

Wellicht wil Moskou het gebied en de troepen daar wel gebruiken om druk uit te oefenen op de andere kant van Oekraïne. Langs de oostgrens van Oekraïne houdt Rusland militaire oefeningen. De Krim in het zuiden van Oekraïne is onlangs door Rusland geannexeerd.

Oekraïense troepen verlieten de Krim

Vandaag zijn overigens enkele honderden Oekraïense militairen vertrokken uit de Krim. Ze waren gestationeerd op bases die onlangs zijn ingenomen door Russische militairen.

Sommige Oekraïense militairen hebben zich aangemeld voor dienst in het Russische leger, maar anderen hebben dat geweigerd. Ze zijn vandaag onder begeleiding naar de demarcatielijn met de rest van Oekraïne gebracht, waar ze als helden werden ontvangen.

De militairen stelden dat ze in de Krim voortdurend geïntimideerd werden om alsnog de kant van Rusland te kiezen. Ze worden nu een tijdje in het zuiden van Oekraïne opgevangen en zullen dan naar een nog onbekende standplaats gaan. Wellicht zullen ze mee het oosten van Oekraïne moeten beveiligen, waar de schaduw van een Russische interventie hangt.

AP2014