Vredesorganisaties: "Verwijder Amerikaanse kernwapens in België"

Verschillende vredesorganisaties, verenigd in de Belgische Coalitie tegen Kernwapens, hebben symbolisch actiegevoerd tegen kernwapens aan het kabinet van premier Elio Di Rupo (PS). De coalitie heeft hem chocolade in de vorm van een kernbom overhandigd als "cadeau" voor de Amerikaanse president Obama die vandaag en morgen in ons land is.

Met de opschriften "Avoid nuclear meltdown" en "Expiration date: 1991" op de kernbom in chocolade wil de Belgische Coalitie tegen Kernwapens Di Rupo aanmoedigen om de verwijdering van kernwapens in Kleine Brogel op de agenda te plaatsen. Aan de Amerikaanse president vragen ze om Amerikaanse kernwapens uit Europa te verwijderen. "Al meer dan vijftig jaar liggen in ons land Amerikaanse kernwapens", klinkt het bij de organisaties. "Die zijn nutteloos, duur en gevaarlijk. Bovendien zijn de VS van plan om die B61-kernwapens te moderniseren. De B61 wordt een nucleaire precisiebom, waarmee de NAVO haar nucleaire slagkracht aanzienlijk verhoogt. Dat gaat lijnrecht in tegen de engagementen die vervat zijn in het Non-Proliferatieverdrag."

Gisteren was president Obama in Den Haag naar aanleiding van de Nuclear Security Summit. Daar bekijken staatshoofden en regeringsleiders hoe ze nucleair terrorisme kunnen voorkomen.

"Opvallend afwezig op de agenda zijn de eigen kernwapens van de nucleaire machten", zegt Roel Stynen van Vredesactie. "Hoe kunnen we het hebben over nucleaire veiligheid als we niet ook over de eigen nucleaire ontwapening praten?"