Wat doet het Europees Parlement nog behalve vergaderen?

Het Europees Parlement probeert meer te doen dan vergaderen en stemmen alleen. Dat doet ze om twee redenen: ten eerste om iets meer naambekendheid te krijgen, en ten tweede om het verbondenheidsgevoel van de Europese burger aan te spreken.

Daarom kwam ze op de proppen met drie initiatieven: de Sacharov-prijs voor Vrijheid van Denken en de LUX-filmprijs. Beide initiatieven geven veel inspraak aan de parlementsleden en genieten ook een hoog aanzien. Daarnaast organiseert het Parlement dit jaar uitzonderlijk het European Youth Event naar aanleiding van de verkiezingen.

Sacharovprijs voor Vrijheid van Denken

De Sacharovprijs wordt sinds 1988 ieder jaar uitgereikt aan uitzonderlijke persoonlijkheden die strijden tegen intolerantie, fanatisme en onderdrukking. De prijs is genoemd naar de Sovjetrussische dissident Andrej Sacharov, die in de Koude Oorlog waarschuwde voor verregaande gevolgen van een nucleaire oorlog. Hij ontving in 1975 de Nobelprijs voor de vrede.

In 2013 werd de 25e Sacharovprijs uitgereikt aan de Afghaanse Malala Yousafzai, die strijdt voor onderwijs voor meisjes. De eerste prijs ging naar de inmiddels overleden Nelson Mandela, en heel wat anderen werden beloond voor hun uitzonderlijke werk: onder andere Kofi Annan, Aung San Suu Kyi en de vertegenwoordigers van de Jasmijnrevolutie in 2011.

De laureaat krijgt een geldsom van 50.000 euro en wordt vereeuwigd op een foto aan het Europees Parlement in Brussel.

LUX-filmprijs: bekroning voor de Europese film

De tweede prijs, de LUX-filmprijs is iets jonger. Europese film doet het goed de laatste jaren: met initiatieven als de European Film Promotion en de European Film Academy steekt de gemiddelde Europese film al eens de oceaan over. Dat leverde al heel wat Oscarnominaties op, en sinds 1988 heeft Europa ook zijn eigen Oscars: de European Film Awards.

Het Europees Parlement kon dus niet achterblijven en reikte in 2007 voor de eerste keer de LUX-filmprijs uit: uit een reeks van 10 Europese films wordt een selectie van drie films gemaakt. Het Europees Parlement wordt dan voor een week omgetoverd tot cinema, zodat alle parlementsleden kunnen gaan kijken naar de drie films. Daarna kunnen ze stemmen op hun favoriete film. De LUX-pijs wordt dan uitgereikt aan de film die het meest de Europese cinematografie, waarden en sociale kwesties vertegenwoordigt.

In 2012 werd een nieuw initiatief aan de LUX-prijs toegevoegd: de LUX Film Days. De drie geselecteerde films worden dan in alle lidstaten van de Europese Unie in de 24 officiële EU-talen vertoond.

Belgïe mocht al twee keer zo’n LUX-prijs in ontvangst nemen: in 2008 werd Le Silence de Lorna van de broers Dardenne bekroond, en in 2013 viel die eer te beurt aan The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen.

De winnaar krijgt geen geldprijs, maar wel heel wat publiciteit: de film wordt overal in Europa uitgebracht in één van de 24 officiële talen. Daarnaast worden er ook aanpassingen gedaan zodat personen met een visuele beperking en slechthorenden ook van de film kunnen genieten.

EYE: macht aan de jeugd

Het European Youth Event (EYE) ten slotte, is er om de jongeren meer te betrekken in Europese besluitvorming. Van 9 tot 11 mei 2014 kunnen 5000 jongeren in discussie en debat treden met alle parlementsleden en met andere jongeren. Op die manier wil het Parlement de interesse van jongeren voor de Europese Unie meer aanwakkeren. De discussies zullen rond vijf centrale thema’s draaien: jongerenwerkloosheid, de digitale revolutie, de toekomst van de EU, duurzaamheid en de Europese waarden.