Zoekactie vermist vliegtuig stopgezet wegens slechte weer

De zoektocht naar het vermiste Maleisische vliegtuig MH370 is voorlopig stopgezet. Het slechte weer in het zuiden van Indische Oceaan maakt het onmogelijk om er schepen te laten zoeken. Dat melden de Australische maritieme autoriteiten.

De Boeing-777 van Malaysia Airlines die meer dan twee weken geleden spoorloos verdween, stortte volgens de laatste analyses in het zuiden van de Indische Oceaan neer. De Maleisische premier Najib Razak vertelde maandag dat de Britse dienst die vliegtuigongelukken onderzoekt hem had geïnformeerd dat de Britse satellietoperator Inmarsat nieuwe berekeningen had uitgevoerd op opgevangen data.

Dankzij deze analyse, die tevoren nooit bij een onderzoek van dit soort is gebruikt, concludeerden Inmarsat en de AAIB dat de Boeing over de zuidelijke corridor van de Indische Oceaan vloog. De laatste positie is een regio in het midden van de Indische Oceaan ten westen van het Australische Perth opgevangen, ver van elke landingsmogelijkheid.

Maandag ging een grote internationale zoektocht op zee en in de lucht van start en dat leverde nieuwe beelden op van drijvende voorwerpen. Maar harde wind, hevige regenval en laaghangende bewolking weerhielden zowel schepen als vliegtuigen ervan dicht in de buurt van de vindplaats te komen.

De plaats waar gezocht wordt, bevindt zich op zo'n 2.500 kilometer ten zuidwesten van Perth. Er is nergens een landingsbaan in de buurt. Amerika stuurt een onderwaterdrone naar Australia om in het koude en diepe water te zoeken.

lees ook