Zweedse schrijfster Lindgren krijgt Astrid Lindgren-prijs

De Astrid Lindgren-prijs 2014 gaat naar de Zweedse kinderboekenschrijfster Barbro Lindgren. Dat deelde de jury in Stockholm mee. De wereldwijd hoogstgedoteerde onderscheiding looft auteurs en illustratoren voor kinder- en jeugdliteratuur in herinnering aan de beroemde Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. De auteur krijgt vijf miljoen Zweedse kronen (ongeveer 565.000 euro).

"Ze heeft niet alleen het kinderboek voor de hele kleintjes opnieuw uitgevonden, maar ook de absurde proza, het existentiële kindergedicht en de realistische fictie voor jongvolwassenen", motiveerde de jury haar keuze voor de 77-jarige schrijfster. Barbro Lindgren is een "literaire pionierster", die een "avontuurlijke taal" gebruikt en haar verhalen op humorvolle en hartelijke wijze vertelt, die kinderen direct aanspreekt.

Als auteur van kinderboeken is ze ook niet enkel in Zweden bekend. Veel van haar boeken zijn vertaald in liefst 30 talen.

De Zweedse regering heeft de Astrid Lindgren Memorial Award na de dood van de bekende kinderboekenschrijfster in het leven geroepen. Astrid Lindgren, die figuren als Pippi Langkous en Ronja de roversdochter in het leven riep, overleed in 2002.

Voor de prestigieuze kinderboekenprijs waren dit jaar liefst 238 kandidaten uit 68 landen genomineerd. Vorig jaar ging de prijs naar de Argentijnse illustratrice Isol.

Barbro Lindgren zal de prijs op 2 juni ontvangen tijdens een feestelijke plechtigheid in Stockholm.