7 miljoen mensen stierven in 2012 door luchtvervuiling

In 2012 zijn 7 miljoen mensen overleden door de luchtvervuiling. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO). Uit de nieuwe studie blijkt dat het aantal sterfgevallen door luchtvervuiling wereldwijd fors hoger ligt dan aanvankelijk werd gedacht.
2008 AP

“Globaal zijn die 7 miljoen slachtoffers een verdubbeling van eerdere schattingen. De risico’s door luchtvervuiling zijn veel groter dan we voorheen dachten of begrepen, vooral met betrekking op hartziektes en beroertes”, zegt Maria Neira, directrice van de milieu- en publieke gezondheidsafdeling van de WHO.

In 2008 telde de WHO 3,2 miljoen sterfgevallen door de luchtvervuiling. In 2012 steeg dat aantal naar 7 miljoen. "Deze cijfers zijn schokkend en verontrustend”, aldus Neira.

Het Internationaal Centrum voor Kankeronderzoek (IARC), een gespecialiseerd agentschap van de WHO, classificeert luchtvervuiling sinds oktober 2013 als kankerverwekkend. Volgens het IARC zijn er voldoende bewijzen om te stellen dat blootstelling aan luchtvervuiling longkanker veroorzaakt. En ook voor blaaskanker zou de reden bij de luchtvervuiling gezocht kunnen worden.