"Echt vreemd dat daar geen beveiliging was"

Gisteren kon u hier al de vrijgegeven beelden zien van een sprong van drie waaghalzen van het One World Trade Center, in het centrum van New York. De drie mannen zijn intussen bekend bij de politie. In het slechtste geval moeten ze zeven jaar de cel in. Nochtans deden ze het naar eigen zeggen voor de goede zaak. "We wilden aantonen dat de toren beter moet worden beveiligd."

Andrew Rossig (33), James Brady (32) en Marco Markovich (27) zijn de drie vrienden die de ijzingwekkende sprong vanop 541 meter hebben uitgevoerd. Op de begane grond hield de 29-jarige Kyle Hartwell een oogje in het zeil - iets wat achteraf bekeken eigenlijk overbodig was.

Zijn drie kompanen konden immers om 3 uur 's nachts zorgeloos de 104 verdiepingen van het nog gesloten One World Trade Center beklimmen. "We liepen gewoon naar binnen. Wat als iemand met slechte bedoelingen hetzelfde van plan was? Het is echt vreemd dat daar geen beveiliging was", zegt Andrew Rossig in de New York Times.

"Het was bijzonder opwindend"

Lange tijd leek het kwartet uit de handen van de politie te kunnen blijven, maar enkele maanden na hun sprong - in september vorig jaar - konden ze alsnog bij de kraag worden gevat. Bij een huiszoeking werd de gefilmde sprong ontdekt op een computer, waardoor de vrienden nu zijn aangeklaagd voor inbraak, roekeloos gedrag en het springen van een gebouw.

Aanvankelijk hadden ze nooit het plan om de beelden online te zetten. Dat dit eergisteren alsnog gebeurde - sindsdien werd hun sprong op YouTube al twee miljoen keer bekeken - wijst erop dat ze een hoge celstraf willen ontlopen. De beelden moeten immers aantonen dat ze tijdens hun actie niemand anders in gevaar hebben gebracht.

Ondanks de rechtszaak die boven zijn hoofd hangt, kijkt Rossig met plezier terug op zijn sprong. "Dat was bijzonder opwindend", zegt hij. "De vrije val duurt vrij lang. Je kan vervolgens echt genieten van het uitzicht over de stad. Je ziet dan dingen vanuit een ander perspectief.

Ook de Chinese Muur lokt springgrage Amerikanen

Jon Potter uit Pittsburgh zocht zijn kick niet in eigen land, maar wel in China. Daar is hij naar eigen zeggen de eerste man geweest die is gaan paragliden van de Chinese Muur. Ook hij heeft zijn actie gefilmd. Ongeveer negentien seconden na de sprong komt hij opnieuw veilig en wel met zijn beide voeten op de grond terecht. Toestemming voor zijn stunt kreeg hij niet, maar aan het einde van het filmpje zegt hij dat "de veiligheidsmensen aan het lachen zijn. Het zit goed tussen ons."

"Ik ben nu de eerste mens die over drie wereldwonderen heeft gesprongen", zegt Potter. "In 2012 deed ik immers hetzelfde in Machu Picchu, in Peru en enkele maanden later sprong ik over Petra in Jordanië.

lees ook