"Europa tikt België op de vingers voor havenarbeid"

Volgens De Tijd zal de Europese Commissie België vrijdag op de vingers tikken voor de manier waarop ons land de wet-Major over havenarbeid toepast. Dat gebeurt na een klacht van Fernand Huts, de baas van Katoen Natie. Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) zegt dat ze tot nu enkel vragen ter verduidelijking gekregen heeft van de Europese Commissie.

De wet-Major verplicht bedrijven in het havengebied te werken met erkende havenarbeiders. Dat leidde eind 2013 tot een zwaar conflict.

Huts diende een klacht in tegen België omdat hij in zijn Antwerpse logistieke vestiging Logisport na een klacht van de havenbonden door de sociale inspectie werd verplicht havenarbeiders in dienst te nemen in plaats van bedienden. Huts meent dat er sprake is van ongelijke behandeling omdat het overheidsbedrijf Bpost niet met havenarbeiders hoeft te werken.

De federale minister van Werk, Monica De Coninck (SP.A), overlegt al maanden met de havenbonden en -werkgevers om tot een "modernere" wet-Major te komen. Bij de ondertekening door de sociale partners vandaag van een eerste akkoord over de actualisering van de havenarbeid zei De Coninck dat ze tot nu enkel vragen ter verduidelijking gekregen heeft van de Europese Commissie. "Ik zal reageren als ik een uitnodiging of brief krijg over de inhoudelijke discussie."

Vandaag zijn er engagementen om duidelijkheid in te schrijven, zei de minister. De Coninck zei dat ze niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor het beleid van de voorbije 20 jaar. Als semi-overheidsbedrijf valt Bpost niet onder de verplichtingen van de wet-Major, klonk het. Meer algemeen zei de minister dat men zich in de toekomst, na de vastlegging van de nieuwe regels, aan de principes moet houden en dus uitzonderingen moet vermijden.