"ISS nomineren voor Nobelprijs voor de Vrede"

Ondanks de groeiende spanning tussen de Verenigde Staten en Rusland over Oekraïne en de Krim gaat de samenwerking in de ruimte vaart volop verder. Vannacht zijn een Amerikaan en twee Russen samen vertrokken naar het internationaal ruimtestation ISS. "Het ISS moet worden genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede", klonk het. Toch liep het niet allemaal van een leien dakje: er bleek een technisch probleem bij de koppeling van de Sojoez.

Vannacht is vanop een lanceerbasis in Kazachstan een raket vertrokken naar het internationaal ruimtestation ISS. Aan boord zijn er 2 Russen en een Amerikaan. Ze zullen 170 dagen in het ruimtestation verblijven, enkele ruimtewandelingen maken en verschillende wetenschappelijke experimenten uitvoeren.

De lancering verliep zonder problemen en na tien minuten had de raket zijn baan gevonden. In het Russische ruimteschip Sojoez zaten de Amerikaan Steve Swanson en de Russen Alexander Skvortsov en Oleg Artemjev. De koppeling van de Sojoez aan het ISS, gepland voor 4.04 uur afgelopen nacht, werd verhinderd door "problemen met het functioneren van het oriëntatiesysteem". Ze is nu verschoven naar 0.58 uur volgende nacht. Er zal dan een langere naderingsprocedure worden ingezet.

Het conflict in Oekraïne lijkt voorlopig de samenwerking tussen de twee grootmachten niet te verstoren. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is afhankelijk van het Russische ruimteschip Sojoez om personeel van en naar het ISS te vervoeren. Daarvoor betaalt Amerika Rusland 71 miljoen dollar per ticket.

NASA-topman Charles Bolden zei eerder deze maand dat het conflict in Oekraïne geen gevolg heeft voor wat er in de ruimte gebeurt tussen de VS en Rusland. "De relatie in de ruimte blijft ongeschonden en normaal." Hij zei dat er een lange geschiedenis is van landen die op aarde strijd voeren, maar in de ruimte samenwerken en zei langs zijn neus weg dat het ISS daarom genomineerd moet worden voor de Nobelprijs voor de Vrede.