"Noord-Koreanen moeten kapsel van hun leider hebben"

Kappers in Noord-Korea krijgen het een stuk makkelijker, want al hun klanten zullen voortaan een coupe Jong-un bestellen. Volgens enkele lokale media zijn er sinds twee weken richtlijnen van kracht die zeggen dat iedereen hetzelfde kapsel moet hebben als Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea.
AP2013

Dat niet iedereen dit ziet zitten, is een open deur intrappen. "Het kapsel van onze leider is dan ook zeer bijzonder", zegt iemand op Radio Free Asia. "Het past immers niet bij iedereen, want we hebben allemaal een verschillend gezicht en een andere vorm van hoofd."

Een Noord-Koreaan uit China sluit zich daarbij aan. "Dat kapsel is niet populair in mijn moederland, omdat het iedereen doet denken aan Chinese smokkelaars. We noemden het ook de Chinese smokkelaarscoupe", zegt de man in de Korea Times.

Voor de Noord-Koreanen wordt het even wennen, want tot voor kort hadden ze nog een beetje beslissingsrecht over het kapsel op hun hoofd. Vrouwen mochten uit achttien verschillende kapsels kiezen, terwijl mannen tien keuzes hadden. Eerder moedigde de staatszender de bevolking al aan om geen lang haar te dragen. "Trim uw haar, in overeenstemming met de socialistische levenswijze", klonk het toen.

lees ook