"Nul procent krediet is valstrik voor betalend krediet"

Een toestel kopen aan nul procent of gratis krediet, zoals dat in een aantal elektroketens gepromoot wordt, kan wel degelijk. Maar in de praktijk gaat het gratis krediet vaak geruisloos over in een dure lening, zoals vanavond te zien was in het Eén-programma "Voor hetzelfde geld".
© VRT - Bart Musschoot

Verschillende elektrozaken pakken in hun reclamefolders en winkels soms uit met nul procent krediet bij de aankoop van een toestel. Het Eén-programma ontdekte in een undercoverreportage dat daar vaak een ongewenst én betalend krediet aan vast hangt.

Om gebruik te kunnen maken van het gratis krediet, blijkt het namelijk noodzakelijk te zijn een kredietkaart te nemen. Gedurende het eerste jaar hangen daar geen kosten aan vast, maar wanneer de kaart nadien niet wordt opgezegd, moet er wel voor worden betaald. Presentator Thomas Vanderveken krijgt de kredietkaart met 5.500 euro overigens mee zonder enig bewijs dat hij het krediet kan afbetalen.

Op termijn kopen zonder interest te betalen, kan volgens de reportage dus wel degelijk, maar volgens schuldbemiddelaar Mikail Ilgazoglu gebeurt het vaak dat mensen achteraf nog andere producten kopen met diezelfde kaart. "Dan wordt het gevaarlijk, want op die andere producten ga je wél interesten en kosten betalen."

Er wordt door de schuldbemiddelaar dan ook aangeraden enkel de concrete aanbieding te kopen, en nadien de kredietkaart zo snel mogelijk op te zeggen.