"Rusland heeft nog een kans langs diplomatieke weg"

In het Justus Lipsiusgebouw in de Europse wijk in Brussel hebben de Amerikaanse president Barack Obama, de president van de Europese Unie Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso een persconferentie gegeven. Ze hadden het vooral over het nakende vrijhandelsakoord tussen de VS en Europa, en de crisis in Oekraïne. Rusland kreeg nogmaals een veeg uit de pan.

De persconferentie volgde op een korte Amerikaans-Europese top. Die top werd gehouden tijdens een werklunch die uiteindelijk zo'n 40 minuten uitliep. In een volle zaal met zo'n 300 journalisten stak Van Rompuy van wal: "We ontmoeten elkaar op belangrijke momenten. Tijdens deze ontmoeting hebben we gefocust op zaken waar we samen kunnen op ingrijpen."

De Europese president had het vooral over de situatie in Oekraïne. Hij noemde de annexatie van de Krim door Rusland "een schande in de 21e eeuw". "De annexatie zullen we niet erkennen en mocht de zaak escaleren, staan we klaar om de sancties op te drijven." Van Rompuy benadrukte dat Europa ook zijn afhankelijkheid van Russisch gas wil verminderen.

Daarnaast is er ook gepraat over de steun aan Georgië en Moldavië, over de oorlog in Syrië en die in de Centraal Afrikaanse Republiek. "Ook de economie kwam aan bod: volgend jaar voorspellen we een groei van 2%", luidde het. De Europese leiders drukten tijdens de lunch nog eens hun bezorgdheid uit over de recente schending van de privacy door de NSA. "We ondernemen stappen om het vertrouwen te herstellen", zei Van Rompuy.

"Van Trans-Atlantisch verdrag een succes maken"

Barroso had het dan weer over het Trans-Atlantische akkoord, een vrijhandelsakkoord tussen Europa en de VS om de economieën te ondersteunen. "Het is een verdrag tussen gelijken. Beide economieën kunnen een nieuwe impuls gebruiken. We zijn vastbesloten om het verdrag te sluiten en er een succes van te maken", legde de voorzitter van de Europese Commissie uit.

Obama van zijn kant benadrukte nog eens de sterke samenwerking en band tussen de VS en de EU. Hij praatte onder meer over het handels- en investeringsverdrag om het vloeibaar maken van gas te vergemakkelijken en zo minder afhankelijk te worden van Rusland.

De Amerikaanse president waarschuwde nogmaals Rusland over de situatie in Oekraïne: "Rusland staat helemaal alleen in de Oekraïense crisis terwijl de 28 landen van de EU en de lidstaten van de NAVO meer dan ooit verenigd zijn." Obama laat wel de deur op een kier: "Rusland heeft nog steeds de kans om de situatie op te lossen langs diplomatieke weg, anders wordt het water alleen maar dieper."