Al-Sisi neemt ontslag als leider van het leger in Egypte

In Egypte heeft de veldmaarschalk Abdel Fattah al-Sisi ontslag genomen uit het leger. Tegelijk heeft hij aangekondigd dat hij zijn kandidatuur stelt voor de presidentsverkiezingen van volgende maand.

In een tv-toespraak vanavond heeft sterke man generaal Abdel Fattah al-Sisi bevestigd dat hij ontslag zal nemen uit het leger. Hij is nu stafchef en minister van Defensie. Volgens de grondwet kan een militaire echter geen president worden en daarom hangt al-Sisi het geweer nu aan de wilgen. 

Sisi heeft tegelijk ook aangekondigd dat hij kandidaat is voor het presidentschap. Volgens hem gaat hij zo in op de "wil van het volk". Wel droeg hij voor de laatste keer zijn uniform.

Dat van de "wil van het volk" is niet enkel propaganda, want al-Sisi is erg populair bij een groot deel van de Egyptische bevolking. Die is het leger nog altijd erg genegen en Sisi wordt beschouwd als de man die orde en rust terugbracht na de erg chaotische val van Moebarak en de daarop volgende machtsstrijd met de Moslimbroeders.

Al-Sisi is ook medeverantwoordelijk voor de erg harde aanpak van de Moslimbroeders, de beweging van de afgezette president Mursi. Daarbij vielen de voorbije maanden al meer dan 3.000 doden.