Bank of America treft schikking over Merrill Lynch

Het gerecht van New York heeft een schikking getroffen met Bank of America en haar vroegere topman Ken Lewis. Die zouden informatie achtergehouden hebben over de overname van Merrill Lynch in 2008 waardoor de overheid moest tussenbeide komen.

In totaal zullen Bank of America en Ken Lewis 25 miljoen dollar boete betalen. Lewis zal de komende drie jaar ook geen bestuursmandaten mogen vervullen bij beursgenoteerde bedrijven. In ruil vervalt een gerechtelijk onderzoek naar misbruik van vertrouwen.

De zaak slaat op de overname van de zakenbank Merrill Lynch in september 2008, in volle financiële crisis. Merrill Lynch werd door die overname gered, maar nadien bleek de situatie bij de bank veel slechter te zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Begin 2009 moest overnemer Bank of America zelf financiële steun van de Amerikaanse overheid vragen om uit die put te komen.

Volgens het gerecht van New York was er tijdens de overname misleidende informatie verspreid waardoor de werkelijke toestand van Merrill Lynch verdoezeld werd.

Merrill Lynch was de derde grote zakenbank en kwam in de zomer van 2008 in de problemen. In de historische nacht waarin Lehman Brothers onderuit ging bij gebrek aan een overnemer, werd de overname van Merrill Lynch door Bank of America bekendgemaakt.