Blokkade Antwerpse Singel opgeheven

In Antwerpen is de blokkade van de Singel opgeheven. Dat gebeurde door tussenkomst van Unizo-topman Karel Van Eetvelt, die zei dat hij Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) rond de tafel zal brengen. Ontevreden foorkramers blokkeerden de hele ochtend het Antwerpse verkeer met meer dan 230 vrachtwagens. Ze zijn boos over de beslissing van het Antwerpse stadsbestuur om de Sinksenfoor te verplaatsen van de Gedempte Zuiderdokken naar een verlaten spoorterrein in Borgerhout. 43 actievoerders werden aangehouden, waarvan vier voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen.

Aan het knooppunt van de Antwerpse Singel met de E313 is de politie rond 9 uur massaal ter plaatse gekomen om het door foorkramers bezette kruispunt vrij te maken. Rond 11 uur begonnen de foorkramers de Singel te verlaten.

Uiteindelijk werden 43 actievoerders aangehouden, vier van hen moeten voor de onderzoeksrechter verschijnen. Zij zullen zich moeten verantwoorden voor onder meer verboden wapendracht, weerspannigheid, kwaadwillige belemmering van het verkeer en opzettelijke slagen en verwondingen. Twee onder hen zouden met hun vrachtwagen op enkele politiemensen zijn ingereden. De vrachtwagen en twee verboden wapens, een mes en een alarmpistool, werden in beslag genomen.

Volgens enkele vertegenwoordigers van de foorkramers is de manifestatie ten einde gekomen omdat De Wever persoonlijk met hen in dialoog zou willen gaan. De aangehouden actievoerders zouden bovendien worden vrijgelaten. Wanneer het nieuwe overleg tussen foorkramers en stadsbestuur zal doorgaan, is nog niet duidelijk. "Maar dat de burgemeester ons voor het eerst zelf wil ontvangen, is voor ons heel belangrijk", klinkt het.

De Wever is helemaal niet opgezet met de actie van de foorkramers. Hij zegt dat ze altijd betrokken zijn geweest bij de keuze van een nieuwe locatie voor de Sinksenfoor. Deze actie vindt hij dan ook buiten proportie. Volgens De Wever zijn de foorkramers welkom voor overleg, maar de Sinksenfoor zal na dit jaar niet meer op de Zuiderdokken plaatsvinden.

Ondernemersorganisatie Unizo bemiddelde mee tussen beide partijen en kon dankzij topman Karel Van Eetvelt en lokaal voorzitter Nico Volckeryck naar eigen zeggen mee het einde van de blokkade van de Singel bekomen. Unizo stelt verder weliswaar begrip te hebben voor het ongenoegen van de foorkramers en is het met hen eens dat de Sinksenfoor in de binnenstad thuishoort, waar dankzij de kermis jaarlijks een miljoen bezoekers ook de omliggende winkelstraten een bezoekje brengen.

Unizo veroordeelt echter de gekozen actie. "Alle verkeer lam leggen, werknemers belemmeren die naar hun werk moeten, inwoners die niet weg kunnen, handelaars en horecazaken die klanten verliezen en de economie schade toebrengen. Dat kunnen we in geen geval tolereren", aldus Van Eetvelt.

"Volhouden tot het stadsbestuur ons hoort"

De foorkramers arriveerden deze ochtend rond 6 uur op het zuidelijke deel van de Singel en begonnen er de kruispunten één voor één volledig te blokkeren terwijl ze stapvoets verder reden richting Borgerhout. Al snel waren alle kruispunten op de Singel bezet.

De actie veroorzaakte tijdens de hele ochtendshift enorme hinder. De foorkramers lieten op de geblokkeerde kruispunten wel druppelsgewijs de bussen en trams van De Lijn door, maar het overige verkeer dat de stad in of uit wou, ondervond heel wat meer problemen.

Guillaume Borremans, de Antwerpse afdelingsvoorzitter van de Vereniging der Belgische Foornijveraars (VDBF), kondigde aan de acties zeker te blijven aanhouden tot burgemeester Bart De Wever of schepen Rob Van de Velde wil praten en daarbij aangeeft dat het stadsbestuur oren heeft naar de grieven van de foorkramers.

"In ieder geval zijn we van plan vol te houden tot het stadsbestuur ons hoort. Ook morgen of volgende week kunnen er nog acties volgen", zei Borremans. Door de actie van de foorkramers was ook de Grote Markt een tijd geblokkeerd.

De woordvoerder van De Wever zei eerder deze ochtend dat de burgemeester niet wil ingaan op wat hij "chantage" van de foorkramers noemt. "We hebben de voorbije maanden veel gesprekken gevoerd, maar een ontmoeting met de foorkramers kan pas als de blokkade wordt opgeheven", klinkt het. "Dit is pure chantage. Bovendien is wat ze vragen juridisch onmogelijk, want er is een vonnis van de rechter."

Ook openbaar vervoer ondervindt grote hinder

Hoewel trams en bussen in tegenstelling tot het gewone verkeer wel met mondjesmaat de Antwerpse Singel mochten oversteken van de actievoerende foorkramers, ondervond ook De Lijn heel wat hinder door de blokkade. Vooral bussen zaten immers, nog voor ze aan de drukke verkeersas arriveren, al vast tussen de rest van het verkeer. Trams zaten dan weer overvol, aangezien heel wat pendelaars zich genoodzaakt zagen om buiten de Singel hun wagen achter te laten op een parking.