De griepepidemie is officieel voorbij

De griepepidemie is voorbij. Het aantal nieuwe consultaties voor griepsymptomen blijft afnemen en nadert de epidemische drempel. Met zes weken was het een van de kortste epidemieën in tien jaar tijd, meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) in een persbericht.

De epidemische drempel werd bereikt tussen 3 en 9 februari. De epidemie bereikte haar hoogtepunt net voor de krokusvakantie (tussen 24 februari en 2 maart). Met ongeveer 125 consultaties per 100.000 inwoners tussen 17 maart en 23 maart, loopt de epidemie stilaan op haar einde, aldus het WIV.

Met zes weken is het een van de kortste griepepidemieën in tien jaar tijd. Tijdens de winter van 2006-2007 duurde de griep eveneens zes weken. Na de intense griepepidemie van vorig jaar, bleef het aantal grieppatiënten dit jaar zeer beperkt. Tijdens de winters van 2011-2012 en 2010-2011 werd nipt de drempel van matige intensiteit bereikt.

"Natuurlijk komt de hypothese van de zachte winter op. Er is echter nog relatief weinig geweten over de invloed van het weer en het klimaat op het verloop van de griepepidemie. Het WIV buigt zich over deze vraag. Hoe dan ook viel de krokusvakantie ideaal om de epidemie op haar hoogtepunt onderuit te halen en de verspreiding in te perken", zegt Steven Van Gucht, viroloog van het WIV.