Didier Reynders is ongerust over 529 doodstraffen in Egypte

Didier Reynders heeft dinsdagavond de Egyptische autoriteiten opgeroepen om iedereen een eerlijk proces te garanderen. De minister van Buitenlandse Zaken deed dat nadat de Egyptische rechtbank van eerste aanleg maandag 529 aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap ter dood veroordeelde.

De aanhangers werden veroordeeld voor hun deelname aan gewelddadige protesten. Slechts 153 van de veroordeelden werden opgepakt, de anderen zijn op de vlucht.

Reynders toonde zich dinsdagavond erg bezorgd over de veroordeling. Hij deelt de bezorgdheid van Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid.

"België verzet zich tegen de doodstraf, in alle gevallen en in alle omstandigheden", aldus de MR-minister. "Daarom wil België, samen met de EU, de volledige afschaffing van de doodstraf. We vragen ook een vermindering van het aantal executies in de landen waar de doodstraf nog bestaat."

lees ook