Kan euroscepticus Farage zich installeren in Britse huiskamer?

Vanavond en volgende week gaan de Britse partijleiders Nick Clegg (LibDem) en Nigel Farage (Ukip) rechtstreeks in debat. Volgens Lia van Bekhoven kan dit debat de uitkomst van de Europese verkiezingen in Groot-Brittannië bepalen.
AP2010

De een, Nick Clegg (kleine foto), is pro-Europees, links-liberaal en gezegend met een eigentijds, man-van-de-wereldachtig voorkomen. De ander is Nigel Farage (grote foto bovenaan).

Farage, leider van de nationalistische, anti-Europese partij Ukip, is Europees kamerlid en notoir, Brits scheldkanon. De naam Farage was trouwens oorspronkelijk Ferauge, uit de tijd dat Nigels stamvaders nog in Fumay in de Ardennen woonden en lang voordat Nigel België "een niet-land" noemde, een "kunstmatige constructie" overvoerd met leiders als Herman van Rompuy wiens charisma het aflegde tegen "een natte dweil". Farage, een vroegere beurshandelaar, is geen fan van Europa, maar maakt graag een uitzondering voor Brusselse restaurants en cafés.

AP2013

Farage heeft lat ongemakkelijk hoog gelegd

Het debat dat vanavond om 19 uur op LBC Radio wordt uitgezonden en volgende week woensdag een vervolg krijgt op televisie (BBC2), kan niet omschreven worden als "De slag der Titanen". Toch kan het debat tussen de leiders van twee niet erg grote partijen de uitkomst van de Europese verkiezingen in Groot-Brittannië bepalen.

Cleggs positie is die van de underdog. De leider van de Liberaal Democraten heeft met het debat het minste te verliezen. Zijn partij staat op groot verlies en zou zelfs alle twaalf zetels in Straatsburg wel eens kunnen kwijtraken. Er is Clegg veel aan gelegen de LibDems voor het voetlicht te trekken in de hoop daarmee de schade in mei te beperken.

Voor Farage geldt het tegenovergestelde. Zijn euroscepsis en anti-immigratie retoriek slaan aan. In ieder geval in de peilingen (het Britse kiesstelsel sluit kleine partijen als Ukip uit van zetels in het Lagerhuis). Farage heeft de lat voor de Europese verkiezingen ongemakkelijk hoog gelegd. Hij heeft beloofd in mei voor "een politieke aardbeving" te zorgen door als grootste Britse partij uit de bus te komen. Hij moet bij het debat de eerste schokken laten horen.

Uitreden uit de Europese Unie of niet?

Voor kijkers en luisteraars is het debat een kans om de voors en tegens van Europees lidmaatschap te horen, in de aanloop naar een mogelijk referendum over uittreding in 2017. Daarnaast belooft de discussie voor een volle zaal aantrekkelijk politiek theater op te leveren.

Farage zal poneren dat Groot-Brittannië op een "aimabele echtscheiding" van de EU aanstuurt, zodat het haar grenzen kan hernemen en haar politieke onafhankelijkheid kan herstellen. Clegg zal zeggen dat uittreden, of Brexit, economische zelfmoord is omdat zoveel handel afhangt van Brits lidmaatschap van de Unie.

Voet tussen de deur van de natie

Clegg is een formidabele debater, met de neiging Eurosceptici te bagatelliseren. Maar zijn grootste nadeel is dat hij een geprivilegieerd, elitair Engels milieu vertegenwoordigt. Precies de achtergrond waar de populistische Farage graag mee spot.

Farage heeft de zeldzame gave voor een politicus om te klinken als een gewoon mens. Zijn euroscepsis heeft hem een voet tussen de deur van de natie gegeven, schreef de Guardian. "Dit debat is zijn kans zich in de huiskamer van het land te installeren".