Moordenaar Pim Fortuyn komt voorwaardelijk vrij

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, komt voorwaardelijk vrij. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag. Van der Graaf komt op vrije voeten op 2 mei, wanneer hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten. In Nederland is er al 2 jaar commotie over zijn eventuele vrijlating.
AP2002

De vrijlating is onderworpen aan strenge voorwaarden. Staatssecretaris Fredrik Teeven (VVD) zei dat Van der Graaf zich elke week zal moeten melden bij de reclassering. Voorts mag hij niet in Hilversum, Rotterdam en Den Haag komen en hij krijgt een enkelband voor elektronisch toezicht.

Er is al bijna 2 jaar hevige discussie over een eventuele vrijlating van Van der Graaf, die in 2003 tot 18 jaar cel werd veroordeeld. Hij kan vervroegd de gevangenis verlaten omdat hij er tweederde van zijn straf heeft opzitten, zich goed gedragen heeft en de kans op recidive naar verluidt klein is. Volgens tegenstanders heeft Van der Graaf evenwel geen spijt van zijn daden, en is er wel kans op herhaling.

Van der Graaf ging eerder wel al op proefverlof. Aan de huidige beslissing van het Openbaar Ministerie ging een nieuw onderzoek naar Van der Graafs psychische toestand vooraf, en daarbij werd naar verluidt geen psychische stoornis vastgesteld. Teeven zegt dat het onderzoek aantoont dat de kans op recidive als klein wordt ingeschat. Ook de verloven die Van der Graaf eerder kreeg, zijn goed verlopen, zodat volgens Teeven aan alle voorwaarden is voldaan om hem voorwaardelijk vrij te laten.

De Nederlandse politicus Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 door Van der Graaf neergeschoten in het Mediapark in Hilversum.