Noord-Korea vuurt opnieuw twee raketten af richting Japanse Zee

Noord-Korea heeft woensdagochtend twee raketten afgevuurd in de richting van de Japanse Zee. Het ging om langeafstandsraketten. De voorbije weken vuurde Pyongyang diverse korteafstandraketten af. Dat meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.
AP2013

De lancering komt op de dag dat de Japanse premier Shinzo Abe de Zuid-Koreaanse president Park ontmoet. De raketten legden woensdagochtend een afstand af van 650 kilometer. Volgens Zuid-Korea is het nog onduidelijk waar ze zijn terechtgekomen.

Noord-Korea heeft de voorbije dagen regelmatig raketten afgevuurd. Maandag werden er 16 raketten afgevuurd, maar dat waren korteafstandsraketten. Die hebben maar een bereik van 60 kilometer. De dag ervoor werden er 30 afgevuurd.

Experten menen dat de tests de spanning tussen de beide Korea's niet de hoogte in zullen jagen. Pyongyang reageert met de raketproeven vooral tegen de militaire manoeuvres van Zuid-Korea en de VS. Die waren op 25 februari aangevat en duren nog tot april.

Pyongyang bestempelt de oefeningen als een repetitie voor een invasie, Amerika en Zuid-Korea benadrukken het defensieve karakter van de oefeningen.

lees ook