Obama van Waregem naar Brussel, verkeer moet even wijken

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn bezoek aan de Amerikaanse militaire begraafplaats in Waregem achter de rug. Hij komt in de namiddag naar Brussel voor een korte Amerikaans-Europese top en een toespraak in Bozar. Die top en speech brengen uiteraard opnieuw verkeershinder met zich mee. Wie vandaag naar Brussel moet of in Brussel is, kan maar beter goed voorbereid zijn.

De Amerikaanse president en premier Elio Di Rupo zijn rond 13 uur aangekomen in het Justus Lipsiusgebouw in de Europese wijk in Brussel. De afsluitingen op de Brusselse Ring, de E19, de A201 en de E40 zijn opgeheven. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Het verkeer moet wel nog rekening houden met lange files.

In Brussel zelf worden nog verschillende wijken afgesloten. Ook belangrijke assen zullen verkeersvrij worden gemaakt. De tunnel Reyers-Centrum zal tijdens de Amerikaans-Europese top worden afgesloten. Wie woensdag Brussel binnen wil rijden, doet dat best niet via de E40, aldus de politie.

Het gaat onder meer over de klassieke veiligheidszone rond het Schumanplein, de kleine bovengrondse ring tussen het Louizaplein en de Naamse Poort en de omgeving van het Paleizenplein. Deze verkeersafsluitingen kunnen verscheidene uren duren.

Er wordt ook een veiligheidszone ingesteld in de Europese wijk. De politie zal er enkel inwoners en mensen met een doorgangsbewijs, te voet, doorlaten. Parkeren wordt in de afgebakende zones eveneens verboden. De politie zal alle voertuigen en fietsen in de zone met parkeerverbod laten weghalen.

De politie raadt pendelaars aan om zoveel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken. Maar ook bij het Brusselse openbaar vervoer zijn er omleidingen op meerdere bus- en tramlijnen. Meer info daarover op de website van de MIVB.