Syrische rebellen rukken op naar open zee

In het noordwesten van Syrië hebben de rebellen enkele dorpen vlakbij de Middellandse Zee veroverd. Het is de eerste keer dat ze vaste voet aan de grond krijgen in wat een bastion van het alawitische regime van Assad is.
AP2013

Gisteren hadden de rebellen in de buurt een grenspost met Turkije in handen gekregen. Vandaag hebben ze die veroveringen uitgediept langs de kust van de Middellandse Zee, in de provincie Latakia.

Die kuststrook en het achterland zijn traditioneel een bolwerk van de alawitische minderheid die de kern vormt van het regime van president Bashar al-Assad. Het is de eerste keer dat de rebellen vaste voet aan de grond kriijgen in dat gebied.

Toch maken de strijders van het islamitische Nusrat-front zich niet al te veel illusies. Met hun nieuw offensief hopen ze vooral het regime te dwingen om troepen van andere fronten naar de kuststrook over te brengen. Dat zou dan de druk op de rebellen elders moeten verlichten.

De voorbije weken heeft het regeringsleger een aantal bolwerken van de rebellen nabij de grens met Libanon veroverd, dankzij de hulp van de Libanese sjiitische militie Hezbollah.