Turkse gerecht heft het Twitter-verbod op

Een rechtbank in Ankara heeft vandaag bevolen om de zeer omstreden beslissing op te heffen van de Turkse regering om de toegang tot Twitter in het land te blokkeren. Dat melden verschillende Turkse media.

De Turkse telecommunicatieautoriteit (TIB) blokkeerde eind vorige week de microblogsite. Premier Recep Tayyip Erdogan beschuldigt de site ervan dat ze de beschuldigingen van corruptie tegen zijn regime propageert aan de vooravond van de verkiezingen van 30 maart. Maar de maatregel is "in strijd met de principes van de rechtstaat", zegt een rechter nu.

De parlementaire oppositie en verschillende niet-gouvernementele organisaties waren naar het gerecht gestapt na de beslissing van de autoriteiten. De Turkse autoriteiten kunnen nog beroep aantekenen tegen de beslissing van de rechtbank. Ze zijn wel verplicht om de beslissing op te heffen in afwachting van de uitspraak in beroep.

De Twitter-blokkade, die grotendeels omzeild werd door de Turkse internetgebruikers, lokte een storm van protest uit. Er werd gesproken van "censuur" en van de ontsporing van het moslimconservatieve regime in Turkije, dat aan de macht is sinds 2002. De positie van Erdogan is sinds december verzwakt door een politiek-financieel schandaal.