Vereeck primus van de Vlaamse klas

Lode Vereeck (Open VLD) is volgens De Standaard het beste Vlaams Parlementslid van de voorbije legislatuur. De Limburger maakte naam als fractieleider van LDD maar maakte begin februari de overstap naar Open VLD. In Brussel is Els Ampe (eveneens Open VLD) het beste parlementslid. In alle lijstjes bengelt Vlaams Belang onderaan.

De Standaard stelde traditiegetrouw een rapport op van alle Vlaamse parlementsleden in het Vlaams en Brussels Parlement. Vereeck kreeg een 8,5 op 10 op zijn rapport. Andere toppers in het Vlaams Parlement zijn volgens de krant Bart Martens (SP.A), Jan Peumans (N-VA), Koen Van den Heuvel (CD&V) en Vera Van der Borght (Open VLD).

Maar algemeen is het oordeel streng. "Dit Vlaams Parlement leed meer dan normaal onder de kwalen waar het altijd al onder geleden heeft. Onmogelijke cumulatie met lokale mandaten en de verschuivingen na de verkiezingen van 2010 en 2012 zorgden voor afwezigheden en instabiliteit", klinkt het.

"Veel lokale helden vallen door de mand", schrijft de krant nog. En dat blijkt ook uit de cijfers. Bij de slechtste parlementsleden vinden we met Marc Van de Vijver (CD&V, Beveren) en Patrick Janssens (SP.A, Antwerpen) enkele (voormalige) burgemeesters terug, net als een aantal Vlaams Belangleden.

Als Vlaamse fractie scoort Groen met 5,9 het best. Opvallend: de groenen zijn daarmee de enige partij die meer dan de helft haalt. Open VLD, N-VA, CD&V, SP.A en LDD halen net geen 50 procent. De Vlaams Belangfractie kreeg een flinke buis: 2,8.

In het Brussels Parlement  krijgt met Els Ampe opnieuw een Open VLD'er het beste rapport (7,5). Ook Elke Roex (SP.A, 7) kreeg goede punten.Vlaams Belanger Johan Demol is met 1 op 10 de hekkensluiter in Brussel.

lees ook