Wat staat Obama vandaag allemaal te wachten?

Vandaag gaat het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan ons land echt van start. Hij werkt een drukke agenda af, met onder meer een bezoek aan de Amerikaanse militaire begraafplaats in Waregem. Zijn volledige agenda leest u hier.

Om te beginnen vliegt Obama per helikopter naar Wevelgem en rijdt van daaruit naar de Amerikaanse militaire begraafplaats in Waregem, waar hij wordt opgewacht door koning Filip en premier Elio Di Rupo (PS).

Na een kort gesprek en een kransneerlegging ter nagedachtenis van de Amerikaanse gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog volgt een rondleiding op de begraafplaats zelf. Verwacht wordt dat de hoge gasten een verklaring zullen afleggen.

Van Waregem gaat het terug naar Wevelgem en voorts per helikopter naar het Justus Lipsiusgebouw in de Europese wijk in Brussel voor de Amerikaans-Europese top en een werklunch met Europees president Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Op de agenda staan onder meer de situatie in Oekraïne, Iran en het Trans-Atlantisch handelsakkoord. Na afloop volgt een gezamenlijke persconferentie.

Vervolgens rijdt de presidentiële karavaan naar een niet nader genoemd hotel in Brussel voor een ontmoeting met NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. Ook daar zal de crisis in Oekraïne ter sprake komen, net als de versterking van de Amerikaanse aanwezigheid in Oost-Europa, de collectieve verdedigingsstrategie van het bondgenootschap en de komende NAVO-top in Wales.

Rond 17.45 uur wordt Obama in Bozar (kleine foto) verwacht voor een toespraak voor zo'n 2.000 aanwezigen. Het is de enige speech die Obama in ons land zal geven. Verwacht wordt dat de Amerikaanse president het belang zal onderstrepen van sterke trans-Atlantische relaties voor de veiligheid in Europa. Ook hier zal de situatie in Oekraïne en de Krim ongetwijfeld aan bod komen.

De speech luidt meteen het einde in van het bezoek aan ons land. Het presidentiële gevolg vertrekt omstreeks 18.45 uur naar de luchthaven van Zaventem waar de Air Force One wacht voor het vertrek naar Rome. Het is op dit ogenblik nog niet duidelijk of en wanneer Michelle Obama haar man zal vergezellen. De presidentsvrouwe zou donderdag wel aanwezig zijn bij de audiëntie in het Vaticaan.

Volg het bezoek via VRT Nieuws

Het officieel bezoek van de Amerikaanse president aan ons land is live te volgen op Canvas. Er zijn drie extra live-uitzendingen.

  • 10.30 - 11.30 uur: ceremonie in Waregem in aanwezigheid van koning Filip en premier Di Rupo
  • 14 - 14.30 uur: persconferentie in het Justus Lipsiusgebouw
  • 17.45 - 18.45 uur: speech in Bozar

Alles is ook live te volgen in onze videozone.