Zes Deense F-16's naar de Baltische staten

Denemarken gaat zes gevechtsvliegtuigen van het type F-16 naar de Baltische staten sturen. Die moeten het luchtruim van die NAVO-lidstaten beschermen.

De NAVO heeft al sinds de toetreding van Estland, Litouwen en Letland een missie om het luchtruim van die kleine Baltische staten te verdedigen. Met de spanningen in Oekraïne, wil de alliantie het aantal vliegtuigen boven het Balticum uitbreiden.

Denemarken heeft nu beslist om zes F-16's ter beschikking te stellen voor die missie. De missie start op 1 mei en zal tot zeker eind augustus duren. De missie moet nog wel worden goedgekeurd door het Deense parlement. Dat zou morgen al kunnen gebeuren.

Eerder hadden ook de Verenigde Staten bekendgemaakt dat ze extra vliegtuigen gaan sturen naar de Baltische staten en Polen. Er komt daar ook een NAVO-oefening, waaraan de VS zal deelnemen.

Frankrijk zou overwegen om vier gevechtsvliegtuigen te sturen naar de Baltische staten.