Zoektocht naar rampvliegtuig wordt steeds concreter

In het zuiden van de Indische Oceaan zijn op nieuwe satellietbeelden vanmorgen ruim 100 brokstukken gezien. Er wordt vermoed dat die afkomstig zijn van het Maleisische rampvliegtuig. Vandaag is de zoektocht met grote middelen hervat, na een eerdere pauze wegens het slechte weer.

Het was de Maleisische minister van Transport Hishammuddin Hussein die het nieuws vrijgaf. Het gaat om nieuwe Franse beelden. Er zouden 122 verschillende brokstukken te zien zijn.

Net vandaag is de zoektocht naar de verdwenen vlucht MH370 van Malaysia Airways - met 239 mensen aan boord - hervat. Vliegtuigen en schepen uit diverse landen gaan op ongeveer 2.500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth op zoek naar wrakstukken van het toestel.

De zoektocht werd dinsdag stilgelegd door het slechte weer in het gebied. Schepen en vliegtuigen moesten noodgedwongen omkeren door de meters hoge golven, zware regen en laaghangende bewolking.

De kans dat nog overlevenden worden gevonden, is volgens de regering van Maleisië uiterst gering. De plaats waar nu gezocht wordt, is een van de meest afgelegen plekken op aarde, waar in de verre omtrek geen land is te vinden.

2 schepen en 12 vliegtuigen

Vandaag zijn twee schepen uitgevaren en ook twaalf vliegtuigen, waaronder zeven militaire toestellen, kammen een groot gebied uit op zoek naar brokstukken. Vanuit een vliegtuig zouden twee objecten gezien zijn, mogelijk stukken touw, terwijl een ander vliegtuig "een blauw object" spotte.

Aan de zoekactie nemen ploegen van de VS, China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland deel. De hulpdiensten proberen drie zones van in totaal 80.000 m² uit te kammen op zoek naar een eerste tastbaar bewijs van de crash.

Hoewel de weersomstandigheden verbeterd zijn, blijven ze moeilijk. Binnenkort komt ook de winter eraan. "Daarom wordt het zaak om zo snel mogelijk iets te vinden", zegt de Australische luchtvaartexpert Geoffrey Thomas. "De zoekomstandigheden nu zijn veel moeilijker dan in 2009, toen gezocht werd naar een vliegtuig van Air France in de Atlantische Oceaan."

Familieleden en vrienden van de slachtoffers zijn inmiddels radeloos en boos over het uitblijven van precieze communicatie en verder nieuws (kleine foto).