"Rookvrije zones verbeteren gezondheid van kinderen"

Universiteit Hasselt heeft meegewerkt aan een internationaal onderzoek naar de invloed van de antirookwetgeving op de gezondheid van kinderen. Uit het onderzoek bij 2,5 miljoen baby's blijkt dat rookvrije publieke ruimtes voor een vermindering van ongeveer tien procent in het aantal te vroeg geboren kinderen zorgt. De resultaten van het onderzoek van UHasselt met universiteiten uit Maastricht, Harvard en Edinburgh zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke magazine The Lancet.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven er jaarlijks naar schatting 160.000 kinderen door blootstelling aan tabaksrook. Kinderen die passief meeroken zijn ook vatbaarder voor het krijgen van longontstekingen of astma.

Om longziektes en sterfte tegen te gaan, adviseert de WHO om strikte regelgeving in te richten op werkplekken en in openbare ruimtes. Het was al bekend dat de gezondheid van de volwassenen hierdoor verbetert.

De universiteiten van Maastricht, Hasselt, Edinburgh en Harvard hebben de gegevens van elf internationale studies onderzocht van 2,5 miljoen baby's en van 250.000 ziekenhuisopnames en eerste hulp bezoeken van kinderen gerelateerd aan astma.

Het resultaat: ruim tien procent minder vroeggeboorten en ongeveer tien procent minder ziekenhuisopnames en bezoeken aan eerste hulp voor astma-aanvallen als gevolg van antirookmaatregelen. "Gegevens uit Vlaanderen hebben al eerder aangetoond dat het aantal te vroeg geboren kinderen afneemt na de invoering van de antirookwetgeving", meldt UHasselt. Het internationale onderzoek werd intussen gepubliceerd in The Lancet.

Pleidooi voor wereldwijde antirookwetgeving

Op dit ogenblik wordt slechts één zesde van de wereldbevolking beschermd door strenge antirookwetgeving.

“De uitkomsten van dit onderzoek leveren extra ondersteunend bewijs aan het advies van de WHO om wereldwijd rookvrije wetgeving in te voeren. Dit is extra belangrijk voor kinderen omdat zij zelf geen invloed hebben op hun blootstelling aan tabaksrook”, zegt dokter Jasper Been, kinderarts aan Maastricht UMC+.

De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) pleit al jaren voor het recht op een rookvrije leefomgeving. “We zijn dan ook erg blij met de positieve resultaten van deze overzichtsstudie. Ze bevestigen nog maar eens de gezondheidswinst die dit oplevert en het belang van het naleven van het rookverbod in publieke ruimtes in eigen land."

Meest gelezen