Albarn: "Heroïne maakte me ongelooflijk productief"

In een zeldzaam interview over zijn vroegere heroïneverslaving heeft de frontman van Blur Damon Albarn gezegd dat de drug hem "ongelooflijk productief" maakte. "Heroïne bevrijdde me", vertrouwt hij muziektijdschrift Q toe. Tegelijk waarschuwt hij voor de nefaste gevolgen van het spul.

"Ik praat er niet graag over", steekt Albarn in het interview over zijn vroegere heroïneverslaving van wal. "Er is mijn dochter en mijn familie. Maar heroïne maakte me ongelooflijk creatief en productief. De combinatie van de drug en het spelen van eenvoudige, mooie en repetitieve shit in Afrika heeft me helemaal veranderd als muzikant. Ik vond een soort ritme. Op één of andere manier slaagde ik erin met mijn stem uit iets los te breken."

Naar eigen zeggen begon hij heroïne te gebruiken op het hoogtepunt van de Britpop, toen hij de drugs na een tournee bij hem thuis "vond". "Ik dacht: "Waarom niet?". Ik had nooit gedacht dat het een probleem zou worden."

Zijn ervaringen als heroïneverslaafde heeft hij neergeschreven in het nummer "You and me". Uit de lyrics valt op te maken dat hij de drug telkens vijf dagen aan één stuk gebruikte en daarna twee dagen nuchter bleef.

Intussen is Albarn van de heroïne af en waarschuwt hij voor de nefaste gevolgen van het spul. "Het is een wrede, wrede drug. Heroïne maakt een geïsoleerde mens van je. Alles waar je na een tijdje werkelijk afhankelijk van wordt, is gewoon niet goed."