België buist voor antirookbeleid

De Europese Liga tegen Kanker geeft ons land een veeg uit de pan omdat het te weinig onderneemt om roken te ontraden. België haalt met zijn antirookbeleid nauwelijks 47 procent en zakt daardoor naar de 13e plaats in een Europese rangschikking van 30 landen.

Volgens de Europese Liga tegen Kanker zijn de prijzen voor sigaretten en roltabak in ons land te laag om een ontradend effect te hebben.

"De prijzen zijn lager dan in de buurlanden, vooral de prijs van roltabak is veel lager dan in Frankrijk. De prijzen in de buurlanden stijgen veel meer", stelt Luk Joossens van de Belgische Stichting tegen Kanker. "De voorbije vijf jaar zijn er ook geen nieuwe initiatieven genomen om roken te ontraden, bijvoorbeeld door het verbieden van reclame voor rookwaren op de verkoopplaats. Dat is in veel landen verboden maar niet in ons land."

De Europese Liga vindt tot slot dat ons land ook te weinig uitgeeft om roken te voorkomen, bijvoorbeeld door preventiecampagnes. De Europese Liga tegen Kanker is de koepel van organisaties die in Europa kanker bestrijden.

De beste landen in de rangschikking zijn het Verenigd Koninkrijk en Ierland, IJsland en Noorwegen. Rokers in die landen betalen rond de 10 euro voor een pakje sigaretten (13 euro in Noorwegen). Het tonen van pakjes sigaretten in winkels is er verboden, de wetgeving rond roken in openbare ruimten wordt er streng toegepast. Zowat 28 procent van de Europeanen rookt en dat is heel wat meer dan in de Verenigde Staten of Canada.