Beste scenario van het jaar is dat van "Marina"

Het scenario van "Marina" is verkozen tot het beste Vlaamse filmscenario van het afgelopen jaar. Scenarist Rik D'hiet en co-scenarist en regisseur Stijn Coninx kregen de Scenaristengilde Scenarioprijs uit handen van Carl Joos, de winnaar van vorig jaar.

De leden van de scenaristengilde konden via de website van de vereniging stemmen op de scenario's in hun "naakte" vorm, dus niet op het afgewerkte product, de film.

Laureaten Rik d'Hiet en Stijn Coninx kregen de prijs uitgereikt tijdens een feestelijke editie van de Algemene Vergadering van de Scenaristengilde, die dit jaar haar tiende verjaardag viert. De Algemene Vergadering vond plaats in Entrepôt du Congo in Antwerpen. Carl Joos, met "The broken circle breakdown" de winnaar van vorig jaar, mocht zijn collega's hun prijs overhandigen.

D’Hiet en Coninx zijn blij met de bekroning. “Met Marina wilden wij een authentiek verhaal vertellen over een jonge muzikant die met veel passie en creativiteit zijn eigen weg probeert te vinden in een nieuwe wereld,” zegt Stijn Coninx. “En dat verhaal slaat blijkbaar aan”.

“Niet toevallig,” meent Rik D’hiet. “Het verhaal van Rocco Granata speelt zich dan wel af tijdens de Italiaanse migratiegolf van de jaren 50, maar het vertelt ook iets fundamenteels over zeer actuele onderwerpen als sociale integratie en racisme.”

Het doet D’hiet en Coninx veel plezier dat de film zijn weg gevonden heeft naar het grote publiek. “En dat het scenario nu ook nog de waardering krijgt van onze professionele collega’s is een grote eer,” vinden ze.

Met de Scenarioprijs wil de Vlaamse Scenaristengilde de vaak anonieme schepper van een film in de kijker zetten. De scenarist legt tenslotte de basis van élke succesvolle film of serie. Zoals de Japanse filmlegende Akira Kurosawa ooit zei: “Van een sterk scenario maakt een sterke regisseur een meesterwerk. Van datzelfde scenario maakt een middelmatig regisseur een aanvaardbare film. Maar met een slecht scenario slaagt zelfs de beste regisseur er niet in om een goede film te maken”.