Blijft zelfportret van Van Dyck dan toch in Verenigd Koninkrijk?

In het Verenigd Koninkrijk heeft de campagne "Save Van Dyck" een duwtje in de rug gekregen nu de kunstliefhebber die van plan was het 17e-eeuwse zelfportret van de Antwerpse schilder te kopen alsnog van zijn aankoop afziet. The National Portrait Gallery krijgt nu de kans het portret aan te kopen voor de ronde som van 10 miljoen pond (zo'n 12 miljoen euro).

Het verhaal begon eind vorig jaar toen de rijke kunstliefhebber James Stunt, de schoonzoon van Formule 1-baas Bernie Ecclestone, 12,5 miljoen Britse pond (zo'n 15 miljoen euro) bood voor een zelfportret van de Antwerpse schilder Antoon Van Dyck uit 1640. Stunt was van plan het portret mee te nemen naar de VS om het daar in zijn woonkamer te hangen.

De gedachte dat het portret het Verenigd Koninkrijk zou verlaten, veroorzaakte in geen tijd een storm van protest aan de andere zijde van het Kanaal. Volgens kunstkenners gaat het immers om "een van de fijnste en belangrijkste zelfportretten in de Britse kunstgeschiedenis". Van Dyck was dan wel van oorsprong een Antwerpenaar, in 1632 ging hij in Engeland werken op uitnodiging van de toenmalige koning Charles I.

"Onder de indruk van de passie van het Britse volk"

In een poging het zelfportret te "redden" vaardigde de Britse regering in allerijl een tijdelijk exportverbod uit. Dat moest The National Portrait Gallery de gelegenheid bieden voldoende geld in te zamelen om het portret zelf te kopen. Samen met de Art Fund werd een heuse "Save Van Dyck"-campagne op het getouw gezet. Dankzij donaties en subsidies heeft die inmiddels 3,6 miljoen pond (4,33 miljoen euro) opgeleverd.

Hoewel de verkoopprijs na onderhandelingen is verlaagd tot 10 miljoen pond (12 miljoen euro) blijft dat te weinig om het portret te kunnen kopen. Toch heeft Stunt nu laten weten dat hij afziet van de aankoop. Naar eigen zeggen heeft hij dit beslist omdat hij "onder de indruk" is van "de passie van het Britse volk" om het portret in het Verenigd Koninkrijk te houden.

De "Save Van Dyck"-campagne heeft nu tot 20 juli aanstaande de tijd om het nodige geld bijeen te krijgen. Als dat lukt, zal het zelfportret drie jaar lang een tournee door het Verenigd Koninkrijk maken.