Britse regering heeft The Guardian met sluiting bedreigd

De Britse regering heeft de krant The Guardian met sluiting bedreigd indien het centrumlinkse blad (verdere) onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden over de massale afluisterpraktijken van de NSA en het GHCQ publiceerde. Dat heeft vicehoofdredacteur Paul Johnson op de conferentie Radiodays Europe in Dublin gezegd, zo meldt de Irish Times.

Volgens Johnson was het veel moeilijker om de aangereikte informatie van Snowden te verwerken dan de onthullingen van Wikileaks, omdat het Government Communications Headquarters, dat in de afluisterpraktijken nauw samenwerkt met het Amerikaanse National Security Agency (NSA), de krant nauwlettend op de vingers keek. "We werden ervan beschuldigd de nationale veiligheid in gevaar te bregen", zei Johnson. Volgens hem werd hoofdredacteur Ala Rusbridger in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk gemaakt dat "de premier, de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Justitie een probleem hebben met hem".

Voor het Verenigd Koninkrijk was de nationale veiligheid belangrijker dan de persvrijheid en werd de krant verzocht geen letter van Snowdens documenten te publiceren.

Snowden verblijft momenteel, op de vlucht voor de Amerikaanse justitie, in Rusland. In Washington zien sommigen hem als een verrader die de elektrische stoel verdient. Anderen zien in hem een Witte Huis-kritische mensenrechtenkampioen.