Closer moet 15.000 euro betalen aan Julie Gayet

De onthulling van een mogelijke affaire tussen de Franse president François Hollande en actrice Julie Gayet heeft financiële gevolgen voor het Franse roddelblad Closer. Een rechtbank in Nanterre bij Parijs veroordeelde de uitgever wegens schending van de privésfeer tot de betaling van 15.000 euro schadevergoeding aan Gayet.

Het proces in Nanterre vond plaats na een klacht van Gayet. Ze had een schadevergoeding van 50.000 euro geëist. Haar advocaat hekelde in het geding vooral de jacht van paparazzi op zijn cliënte en het afdrukken van stiekem gemaakte foto's.

Closer wees daarentegen op het recht van informatie. Het artikel over de affaire "stelde de terechte vraag of de president bij zijn nachtelijke escapades voldoende bescherming genoot".

Closer heeft van de omstreden uitgave 610.000 exemplaren aan 1,50 euro verkocht. De normale wekelijkse oplage bedraagt 330.000 exemplaren.

Hollande nam na het bericht over hem en Gayet afscheid van zijn jarenlange levensgezellin Valérie Trierweiler. Zij werd na de onthulling in shock opgenomen in het ziekenhuis, waar ze enkele dagen moest blijven.

Trierweiler heeft onlangs eveneens met succes een procedure aangespannen tegen Closer. Zij kreeg 12.000 euro omdat het blad foto's van haar in bikini had afgedrukt. Een fotograaf had de foto's stiekem genomen op het vakantie-eiland Mauritius.