Codekraker Hitlerberichten dood

Een van de laatste codekrakers van het beroemde Britse Bletchley Park is overleden. Jerry Roberts overleed na een korte ziekte op 93-jarige leeftijd. Roberts werkte vanaf 1941 als Duits taalkundige voor het team dat de codeberichten van de Duitse legerleiding probeerde te kraken.
AP2013

Die berichten werden verstuurd met de Tunny-code, die nog moeilijker te ontcijferen is dan de meer bekende Enigma-code. Het team slaagde er in 1942 in de code te kraken en kon zo meekijken in de bevelen die Hitler naar zijn generaals stuurde. Roberts zei later dat zijn team erin was geslaagd ongeveer 90 procent van de nazi-communicatie te lezen, zo'n 64.000 berichten.

Volgens de BBC duurde de Tweede Wereldoorlog daardoor zeker twee jaar korter. Zo hadden de geallieerden veel aan de onderschepte informatie bij de planning van D-Day.