Dyab Abou Jahjah voortaan een "geus"

In de Gentse Minardschouwburg nam Dyab Abou Jahjah, politiek activist en oprichter van de Arabisch-Europese Liga (AEL), woensdagavond de Geuzenprijs 2014 in ontvangst van vrijdenkerscollectief 't Zal Wel Gaan. "Wij zijn de nieuwe meerderheid, de mensen in de steden", verduidelijkte hij bij zijn dankwoord.

"Vandaag in de grootsteden maken we een nieuwe realiteit mee, een realiteit waar geen etnische meerderheid meer is", zegt Abou Jahjah. (...) "Dat maakt dat er een nieuwe horizon ontstaat. Wij zijn de nieuwe meerderheid, de mensen in de steden of die van buiten de steden maar met een stedelijk reflex. Wij zijn niet bang van onze regeringen, maar onze regeringen zijn bang van ons."

Het vrijdenkerscollectief vindt Abou Jahjah een ware geus omdat hij een vrije denker is. "Hij heeft een open kritische geest die het debat niet schuwt en een scherpe tong die zich in een razende pen vertaalt", klonk het. "Zijn grootste verdienste is dat hij spreekt voor een gemeenschap die voorheen nauwelijks gehoord werd."

Over de burgerwachten in 2002, waarbij burgers beelden maakten van racisme (bij de politie), zegt het vrijdenkerscollectief: "Het failliet van de rechtstaat op dat moment, en niet de burgerlijke ongehoorzaamheid die dat aanklaagde, was immers de grootste misdaad tegen onze bevolking."

De jongerenvoorzitster van het vrijdenkerscollectief leerde van Abou Jajah onder meer "dat racisme veel groter en geïnstitutionaliseerder is dan wij vermoeden". Met Abou Jahjah deelt het collectief vrijzinnige waarden. "We willen dat hij zijn strijd voor een ware democratie verder zet", klonk het. "We kunnen als vrijzinnige gemeenschap niet tolereren dat bepaalde groepen uitgesloten worden uit het maatschappelijke debat."

Om de Gentse studenten meer bij de Geuzenprijs te betrekken, werd dit jaar een essaywedstrijd uitgeschreven. Bert Huyghe won met het werkstuk "De Bokser", waarin hij de "ongehoorzaamheid als basishouding" beschrijft.

De genomineerden voor de tiende Geuzenprijs waren verder nog onderzoekster en activiste Barbara Van Dyck, euthanasiespecialisten Wim Distelmans en Marc Cosyns en schrijver, comedian, theatermaker, columnist en opiniemaker Joost Vandecasteele.