Gurlitt geeft geroofde kunst dan toch terug aan rechtmatige eigenaars

De Duitser Cornelius Gurlitt wil alle kunstwerken uit zijn collectie die tijdens WO II door de nazi's zijn gestolen aan hun rechtmatige eigenaars of hun afstammelingen teruggeven. Dat heeft zijn wettige vertegenwoordiger laten weten. De kunstwerken werden in februari 2012 ontdekt tijdens een huiszoeking in Gurlitts flat in München.

Alles samen had Gurlitt zo'n 1.400 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken in zijn bezit toen de Duitse politie in februari 2012 in zijn flat in München een huiszoeking hield nadat het vermoeden was gerezen dat de man belastingen had ontdoken. Later werden in een huis in Oostenrijk nog meer kunstwerken in het bezit van de man ontdekt.

Zelf hield Gurlitt van meet af aan vol dat hij de rechtmatige eigenaar van de kunstwerken was omdat hij ze van zijn vader had geërfd. Die zou ze op zijn beurt echter hebben verkregen door ze tijdens WO II van joden en andere slachtoffers van de nazi's te stelen. Toch wou Gurlitt de kunstwerken niet teruggeven.

Nu laat de wettige vertegenwoordiger van de bejaarde Duitser weten dat Gurlitt alsnog van plan is om die werken uit zijn collectie die door de nazi's zijn geroofd aan de rechtmatige eigenaars of hun nabestaanden terug te geven.

Eén van de eerste werken die Gurlitt zal afstaan, is naar verluidt het doek "Sitting woman" van de Franse schilder Henri Matisse. Voor WO II behoorde het toe aan de joodse kunstverzamelaar Paul Rosenberg. Tijdens de oorlog was het in het bezit van Hermann Göring.