Gutman: "Ik zal knuffel van Kris Peeters nooit vergeten"

Howard Gutman, de vorige Amerikaanse ambassadeur voor ons land, heeft in "Reyers laat" openlijk gereageerd op beschuldigingen aan zijn adres in een zedenzaak. "Toen ik nog ambassadeur was, mocht ik hier niet over spreken."

De Amerikaanse zender CBS bracht in juni vorig jaar naar buiten dat Hilary Clinton, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, zeker acht onderzoeken naar ongepast gedrag van Amerikaanse diplomaten zou hebben beïnvloed of zelf hebben tegengehouden. Een van die zaken zou een zedenonderzoek tegen de toenmalige Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman geweest zijn. Gutman heeft de zaken altijd ontkend, maar mocht als ambassadeur niet openlijk spreken over de affaire. In "Reyers laat" doet hij dat nu voor het eerst wel.

"Ruim twee jaar voor het in het nieuws kwam, vroeg men mij in Washington of ik in mijn privétijd zonder beveiliging naar buiten mocht of ik ten allen tijde beschermd werd door beveiligingsagenten", zegt hij. Vooral het park naast zijn ambtswoning trok de interesse van Washington. "Ze vroegen of er in dat park geen drugdealers of prostituees waren. Ik sprak vaak met mensen in dat park, maar heb daar nooit prostituees of drugdealers gezien. Het is een heel mooi park."

Uiteindelijk is dat gesprek in de archieven in Washington beland en terug komen boven drijven na het ontslag van iemand op de controledienst. "Ik had met dat ontslag niets te maken", benadrukt Gutman. "Maar degene die ontslagen werd beweerde dat Hilary Clinton verschillende zaken in de doofpot had gestopt. Niet dat ik iets gedaan heb, gewoon dat er geen onderzoek was gestart naar mij." Het verhaal is dan uiteindelijk opgepikt in de Amerikaanse media en vervolgens ook in de Belgische.

"Ik voelde me vreselijk", zegt Gutman. "Ik moest toen nog twee maanden dienen. Ik moest gewoon mijn job verder doen. Op dat moment heb ik veel geleerd over mijn vrienden, Herman Van Rompuy, Pieter De Crem en Kris Peeters." De eerste avond toen de "affaire" losbarstte in de media moest Gutman een toespraak houden. "Kris Peeters (nvdr. Vlaams minister-president) was de spreker voor mij en heeft me toen een knuffel gegeven. Ik zal dat nooit vergeten. Net zoals ik de steun van Herman (nvdr. Van Rompuy, voorzitter Europese raad) en prinses Astrid niet ga vergeten. Doordat ik niet door de VS werd opzijgezet, beseften ze dat het om roddels ging van ruim twee jaar geleden. Zulke dingen gebeuren als je een publieke rol hebt."