IMF geeft tot 13 miljard euro steun aan Oekraïne

Oekraïne krijgt zo'n 10 tot 13 miljard euro steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft een vertegenwoordiger van het IMF bekendgemaakt in de hoofdstad Kiev. Als voorwaarde moet Oekraïne onder meer de energieprijzen verhogen en het begrotingstekort terugdringen. Het land heeft al beloofd de gasprijzen 50 procent duurder te maken, dat schrijft BBC News.

Volgens de vertegenwoordiger zal Oekraïne de volgende twee jaar op nog eens zo'n 20 miljard euro steun kunnen rekenen van de internationale gemeenschap. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de hulp van het IMF.

Zo moet Oekraïne onder meer de energieprijzen verhogen en het begrotingstekort terugdringen. Momenteel koopt het land meer dan de helft van zijn natuurlijk gas van de Russische Gazprom, en verkoopt die dan aan de consumenten voor de helft van de prijs. Om de financiële steun van het IMF niet mis te lopen, beloofde Oekraïne al hun gasprijzen zo'n 50 procent duurder te maken. Volgende maand beslist het bestuur van het IMF dan wellicht over een definitief steunpakket.

De Wereldbank heeft al bevestigd tot 2,16 miljard euro extra steun te verlenen. Van de EU krijgt Oekraïne tot 11 miljard euro.