Moordenaar Pim Fortuyn niet naar Harderwijk

Volkert van der Graaf, de moordenaar van de Nederlandse politicus Pim Fortuyn, gaat niet in Harderwijk wonen. Dat zei Sjef van Gennip, directeur van de Nederlandse reclassering gisteravond in het televisieprogramma Pauw & Witteman. "Hij zal niet naar Harderwijk teruggaan. Hij is daar bekend." Van der Graaf krijgt ook geen andere identiteit, gaf Van Gennip nog mee.
AP2002

Van der Graaf komt op 2 mei vrij. Hij heeft er dan twee derden van zijn celstraf op zitten. Het gaat om een voorwaardelijke invrijheidstelling. Hij moet zich houden aan een reeks voorwaarden. Zo heeft hij een wekelijkse meldingsplicht bij de reclassering en mag hij niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn komen. Verder krijgt hij een enkelband, komt er een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn en mag hij ook niet met de media praten. Daarnaast zal hij worden begeleid door een psychiater of psycholoog.

Volgens de gevangenis waar Van der Graaf zat, zijn er geen gronden om hem niet voorwaardelijk vrij te laten. Er is weinig risico dat hij weer in de fout gaat en Van der Graaf heeft geen psychische stoornis. Bovendien zijn zijn verloven tot nu toe zonder problemen verlopen. Vandaar dat het Openbaar Ministerie besliste dat hij op 2 mei zijn cel mag verlaten.