MR wil liberaal en minder betuttelend Europa

Europees parlementsleden Louis Michel en Frédérique Ries staan bovenaan de MR-lijst voor de Europese verkiezingen. Ex-minister van Buitenlandse Zaken Michel wil een minder betuttelend Europa, met Europese regels die dichter bij de burger staan, door middel van het subsidiariteitsprincipe. Ries ziet de tijd rijp voor een liberaal Europa met Guy Verhofstadt als voorzitter van de Europese Commissie.

"Men heeft kritiek op het liberale Europa, maar het probleem is net dat Europa dat niet is", zegt Ries. "Wie stond woensdag naast Barack Obama? Christendemocraten en conservatieven als Van Rompuy en Barroso, en sociaaldemocraten als Schulz en Lady Ashton, maar geen liberalen", luidt het. "Het is tijd om een liberaal Europa te proberen, met Guy Verhofstadt die de muziek en het ritme in het Europees parlement bepaalt."

Werkgelegenheid is de grote prioriteit voor de Franstalige liberalen. "Maar in tegenstelling tot andere partijen zeggen wij hoe we opnieuw echte groei kunnen creëren die rijkdom genereert", aldus Michel. Hij schuift euro-obligaties en een heffing op niet-economische financiële transacties naar voren om marge voor de lidstaten vrij te maken. "Die zullen op hun beurt verplicht worden te investeren in sectoren als energie, de automobielsector en communicatie, wat Duitsland moet gerust stellen."

Ook pleit de MR voor een striktere reglementering rond gedetacheerde werknemers door middel van een Europees controleagentschap. Michel staat achter het minimumloon, "in tegenstelling tot wat men elders over ons zegt".

De MR haalde in 2009 twee Europese zetels. Op nummer drie op de liberale lijst staat Gérard Deprez, terwijl de vroegere topman van de Waalse landbouwfederatie, René Ladouce, de eerste opvolgersplaats krijgt. Zakenman Jean-Pierre Lutgen, de broer van cdH-voorzitter Benoît Lutgen, staat uiteindelijk niet op de lijst.

lees ook