Onkelinx botste op "economische argumenten" in tabaksbeleid

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) legde verschillende aspecten van haar tabaksbeleid op tafel in de regering. Over onder meer een verbod op merkreclame in winkels, de verkoop van tabak aan minderjarigen en de hogere prijs voor roltabak werd voorlopig echter nog geen akkoord bereikt. Onkelinx wijst als reden hiervan naar "economische argumenten" van de gesprekspartners.

Dat verklaarde minister Onkelinx donderdag in de Kamer, waar ze tijdens het wekelijkse vragenuurtje vragen kreeg van Franco Seminara (PS) en Valérie Warzée-Caverenne (MR) over de gedaalde positie van ons land op de ranking van landen die een goed anti-tabaksbeleid voeren.

Onkelinx gaf een opsomming van maatregelen die de huidige regering heeft genomen, maar voegde er aan toe verder te willen gaan. "Ik werd soms geconfronteerd met een moeilijke dialoog met diegenen die economische argumenten naar voren schuiven", gaf Onkelinx aan. Namen van partijen die niet akkoord gingen met de maatregelen binnen de regering, gaf Onkelinx echter niet vrij.