Oudste ter dood veroordeelde krijgt nieuw proces in Japan

De 78-jarige Iwao Hakamada zit al 45 jaar in de cel op zijn doodstraf te wachten. Nieuwe DNA-tests doen weer twijfels opflakkeren over zijn schuld. Zijn veroordeling is geschorst en hij krijgt een nieuw proces.
AFP ImageForum
Zijn zus voert al tientallen jaren campagne tegen zijn veroordeling.

De Japanse ex-bokser werd in 1966 opgepakt op verdenking van moord op zijn baas, en de vrouw en twee kinderen van zijn baas. Dat gebeurde in 1964. Tijdens zijn verhoor bekende hij, maar later zei hij dat agenten hem hadden bedreigd en geslagen, waardoor hij zijn verklaring terug introk. Desondanks legde de rechtbank hem de doodstraf op in 1968, en het Hooggerechtshof bekrachtigde het vonnis in 1980.

Hij moest in principe opgehangen worden, maar bijna een halve eeuw later wacht hij in zijn cel nog steeds op de uitvoering van het vonnis. Bovendien blijven er nog altijd twijfel bestaan over zijn schuld. Volgens zijn advocaten wezen nieuwe DNA-tests uit dat het bloed op een T-shirt, vermoedelijk van de moordenaar, niet van hem was. De rechtbank van Shizuoka heeft zijn veroordeling geschorst, en er is een nieuw proces gestart.