Peumans wil voorbeeld Waals Parlement volgen om cumulatie in te perken

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) ziet wel wat in de cumulregels van het Waals Parlement. Daar mag nog maximaal een kwart van de parlementsleden in elke fractie zijn mandaat combineren met een mandaat als burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter. Dat zou de kwaliteit van het parlementaire werk kunnen verhogen, zegt Peumans in De Standaard.

"Ik heb zelf jaren het burgemeesterschap van Riemst gecombineerd met mijn job als Vlaams parlementslid, en ik vond dat het wel lukte", zegt Peumans. "Maar goed, ik was dan ook geroutineerd en Riemst is geen grote stad. Misschien moeten we toch eens nadenken over het Waalse systeem."

Of dit Vlaams Parlement het beter of minder goed deed dan het vorige, durft Peumans niet te zeggen. Wel stoort hij zich eraan dat veel parlementsleden niet losser durven staan van de regering. "Ik zie dat soms ook in mijn eigen fractie: eerst vragen aan de eigen minister of een bepaalde vraag opportuun is. Zo hoort het niet. Niet iedereen heeft al die kwaliteiten. Sommigen zitten ook in een moeilijke positie. Als je op een terrein actief bent waarvoor een minister van je eigen partij bevoegd is, wat moet je dan? Die minister trekt alle aandacht naar zich toe."

Uiteindelijk zijn het toch vooral de individuele parlementsleden die de parlementaire kwaliteit kunnen verbeteren, vindt Peumans. En enkel even fysiek aanwezig zijn, volstaat uiteraard niet. "Als iemand tien minuten in de commissie naar zijn computerscherm komt kijken zonder iets te zeggen en daarna weer verdwijnt, is die dan aanwezig geweest in de commissie? Voor mij niet, maar ieder moet in de eerste plaats over zichzelf oordelen."

De parlementsleden zouden meer gebruik moeten maken van de middelen die ze in handen hebben, vindt Peumans. Zoals de inzage van vertrouwelijke stukken of de steun van het Rekenhof.

De N-VA'er stoort zich ook aan nieuwe ontwikkelingen als Twitter, die volgens hem de dialoog in het parlement niet ten goede komen. "De mensen luisteren op den duur niet meer naar elkaar", klinkt het. "Onlangs hadden we spoorbaas Jo Cornu over de vloer en een groot deel van de parlementsleden zat gewoon op de laptop te tokkelen."

lees ook