Prostituees niet langer welkom in Alhambrawijk

De Brusselse straatprostituees mogen vanaf vrijdag niet langer actief zijn in de Alhambrawijk. Ze zullen hun activiteiten de klok rond moeten verleggen naar een tippelzone die zich vlak buiten de Brusselse vijfhoek bevindt. De stad Brussel hoopt zo de hinder voor de omwonenden zo veel mogelijk te beperken.
EZEQUIEL SCAGNETTI

In oktober vorig jaar werd al beslist om de Brusselse straatprostituees na 22 uur naar de Koning Albert II-laan te verplaatsen. Op die manier wilde de stad de overlast beperken in de Alhambrawijk, waar de prostituees tot dan toe hun klanten hadden geronseld.

Maar die maatregel leverde volgens Brussel niet het gewenste resultaat op. Daarom heeft burgemeester Yvan Mayeur (PS) nu beslist om de tippelzone 24 uur per dag te verplaatsen naar een gebied tussen de Antwerpselaan, de Boudewijnlaan en de Koning Albert II-laan. De maatregel werd genomen in samenspraak met de politie, de preventiedienst BRAVVO en verenigingen die actief zijn in het prostitutiemilieu.

De nieuwe zone ligt net buiten de kleine ring, maar bevindt zich wel volledig op het grondgebied van de stad Brussel. De tippelaarsters zullen van de wijziging op de hoogte worden gesteld met brochures, die opgesteld zijn in zeven talen. Ook zal de politie in het gebied toezien op de veiligheid van de tippelaarsters, terwijl verschillende hulporganisaties zullen waken over het behoud van hun welzijn en fatsoenlijke werkcondities.

De wijzigingen maken deel uit van het prostitutieplan dat vorig jaar door Brussel werd opgestart om de criminaliteit die gepaard gaat met prostitutie, aan te pakken, de overlast te beperken en de prostituees te beschermen.