Saudische prins Muqrin nu vlakbij de troon

In Saudi-Arabië is prins Muqrin ibn Abdel Azziz ibn Saud benoemd tot vicekroonprins. Dat lijkt ver van de troon, maar in feite zit de jongste zoon van de oprichter van het koninkrijk nu zo goed als in "pole position".
AP2014

Saudi-Arabië wordt nu geregeerd door de 89-jarige koning Abdullah, niet enkel als koning, maar ook als hoofd van de koninklijke familie en behoeder van de "twee heilige plaatsen" (Mekka en Medina).

Vandaag heeft de familie prins Muqrin ibn Abdul Azziz ibn Saud (links) benoemd tot vicekroonprins. Hij is zo de tweede in lijn na zijn halfbroer kroonprins en minister van Defensie Salman ibn Abdul Azziz ibn Saud.

Die kroonprins is echter al 79 en zijn gezondheid is niet te best. Velen gaan er dan ook vanuit dat prins Muqrin nu in "pole position" zit al echte opvolger. Dat is niet toevallig, want hij is een vertrouweling van de huidige koning, zijn halfbroer, Abdullah.

Muqrin is 69 en is de jongste zoon van Abdul Azziz ibn Saud, de stichter van het koninkrijk Saudi-Arabië. Hij was piloot bij de luchtmacht en was jarenlang het hoofd van de Saudische geheime dienst. In die periode rekende die dienst erg drastisch af met aanhangers van het terreurnetwerk Al Qaeda.

AP2009

"It's all in the familiy"

De Saudische dynastie gaat al eeuwen terug en is sinds de 18e eeuw verbonden met de streng-islamitische wahhabitische sekte binnen de islam. Onder de charismatische leider Abdul Azziz ibn Saud (1902-1932) veroverde die dynastie grote delen van de Nadjd, het centrum van het Arabische schiereiland rond de hoofdstad Riyadh. In de jaren 20 kwam daar de kuststrook aan de Rode Zee, de Hijaz, bij en in 1932 werden al die gebieden verenigd in Saudi-Arabië.

Na zijn dood in 1953 werd de koning opgevolgd door zijn zonen bij tal van vrouwen. Die kwamen uit zowat alle stammen op het schiereiland en via die huwelijken werden politieke banden gesmeed met die stammen.

De Saudische familie telt nu duizenden prinsen en heeft de hand in zowat alles in het koninkrijk. Er wordt gestreefd naar een evenwicht tussen de clan om politieke stabiliteit te verzekeren. Met de benoeming van Muqrin lijkt koning Abdullah nu toch zijn zin te kunnen doorzetten.