Timosjenko is kandidaat voor presidentschap

De Oekraïense ex-premier Joelija Timosjenko, het boegbeeld van de Oranjerevolutie van 2004, heeft vandaag haar kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 25 mei aangekondigd. De 54-jarige politica deed dat op een persconferentie in Kiev.
AP2014
Timosjenko kondigde haar kadidatuur vandaag aan.

Timosjenko deed eerder deze week van zich spreken door haar (door de Russen gelekte) uitspraak dat zij "Poetin met een kalasjnikov een kogel door het hoofd" wil jagen. Als premier deed Timosjenko, bijgenaamd de "gasprinses", nochtans goede zaakjes met Gazprom. Die kwamen haar uiteindelijk op zeven jaar cel te staan, na wat in het westen als een politiek proces werd bestempeld.

Mogelijk wou Timosjenko, lid van de Vaderlandpartij van interim-premier Arseni Jatsenjoek, zich met haar stoere uitspraak wat populairder maken nu zij in de peilingen pas op de derde plaats staat (met amper tien procent), ruim achter chocoladekoning Pjotr Porosjenko en de Russisch-Duitse ex-bokskampioen Vitali Klitsjko.

Meer nieuws