Turkije blokkeert nu ook de toegang tot YouTube

De Turkse regering heeft nu ook de videowebsite YouTube geblokkeerd. Dat meldden verschillende Turkse media. Vandaag lekte op YouTube een afgeluisterd telefoongesprek uit tussen de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu en militaire toplui. Ze hadden het over een mogelijke interventie in buurland Syrië.

De Turkse regering liet vorige week al de microblogsite Twitter blokkeren omdat berichten verschenen over het corruptieschandaal waarin premier Recep Tayyip Erdogan verwikkeld zit. De oppositie en een aantal niet-gouvermentele organisaties stapten echter naar de rechter en die liet het Twitter-verbod opheffen omdat de maatregel "in strijd is met de principes van de rechtstaat".

Het lekken van het telefoongesprek op YouTube lijkt voor Erdogan de druppel te zijn. "Ze hebben zelfs een vergadering over nationale veiligheid gelekt. Dit is schurkachtig, oneerlijk... Wie bewijs je hiermee een dienst", reageert de premier. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het anonieme lek een "ongelukkige aanval" op de nationale veiligheid. Diegenen die achter de "aanval" zitten, zouden zware straffen krijgen. Het ministerie stelt ook dat de opnames gemanipuleerd zijn.

Intussen blijft het nog onduidelijk of YouTube voor alle Turken onbereikbaar is. Sommigen zouden wel en anderen niet de site kunnen bereiken.

Erdogan in een lastig parket

Premier Erdogan ligt al weken onder vuur vanwege uitgelekte telefoongesprekken. De meest geruchtmakende telefoongesprekken zijn die van Erdogan met zijn zoon Bilal, in december van vorig jaar. Toen werden mensen opgepakt die nauwe banden hadden met de premier en dat op verdenking van corruptie. Kort na de arrestaties belt Erdogan met zijn zoon met de vraag miljoenen aan contant geld weg te halen uit een huis.

Op sites als Twitter en YouTube blijven de beschuldigingen aan het adres van Erdogan komen. Hij op zijn beurt beschuldigt de sociale media van het verspreiden van schadelijke informatie en leugens. Dit weekend zijn er lokale verkiezingen in Turkije, een barometer voor de presidentsverkiezingen later dit jaar.