Twee vzw's en tien leden Scientology doorverwezen naar strafrechter

Twee vzw's en tien leden van de Scientology-beweging zullen zich voor de Brusselse correctionele rechter moeten verantwoorden. Dat heeft de Brusselse raadkamer donderdag beslist. Het gaat om de vzw Scientologykerk van België en het European Office for Public Affairs and Human Rights van de internationale Scientologykerk. Het federaal parket wil Scientology laten veroordelen als criminele organisatie en beschuldigt de verdachten onder meer van oplichting, illegale geneeskunde, inbreuken op de privacywetgeving en afpersing.

Het allereerste onderzoek naar de Scientologykerk ging in 1997 van start toen een aantal ex-leden een klacht indienden. Tien jaar later vroeg het parket om twaalf personen en twee vennootschappen, de Belgische tak van de Scientology Church en het Europese bureau van de internationale beweging, naar de correctionele rechtbank door te verwijzen.

Nog voor de raadkamer zich over die vraag kon uitspreken, opende het gerecht een tweede onderzoek, ditmaal nadat de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling, Orbem, een klacht had ingediend. Ditmaal ging het om vermoedelijke valse jobaanbiedingen van Scientology, meer bepaald om advertenties van de organisatie waarin die zei op zoek te zijn naar personeel. Wie reageerde op de advertentie kreeg echter geen job maar kwam in een soort van vrijwilligersstatuut terecht.

Beide onderzoeken kwamen in handen van het federaal parket dat besloot ze samen te voegen. Dat gebeurde enkele maanden geleden. De raadkamer heeft nu beslist dat de feiten waarvan één van de verdachten beschuldigd wordt, verjaard zijn en dat het dossier van een tweede verdachte moet afgesplitst worden omdat de man Engelstalig is. Tien andere leden en de twee vzw's zijn wel doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Zij kunnen wel nog in beroep gaan tegen die beslissing.

De Scientology-beweging werd in 1954 opgericht door de Amerikaanse sciencefictionschrijver Ron Hubbard en zou over de hele wereld zo'n 12 miljoen aanhangers tellen, verspreid over 8.000 kerken in 165 landen.